1.
Amylas är ett enzym som finns i saliven. Amylas bryter ner stärkelse till maltos
Pepsin är en enzym. Det finns i magsaften. pepsin delar upp proteiner till aminosyror i matspjälkningskanalen
2.
I tarmens väggar finns det körtlar som avger tarmsaft. Saften gör tarminnehåller lättare att transportera.
3.
saften tass up av tunntarmen.
4.
Cellulosa, liksom stärkelse, är en kolhydrat.
Glukos är en enkel sockerart med formeln C6H12O6.
det är 2 stycken sockerarter.
5.
snabba kolydrater T.E.X godis, saft, coca-cola och alla sånna drycker. snabba kolydrater får genom tarmen snabbt och går får att bryta ner det. långasamma kolydrater är T.E.X pasta, ris, rotfrukter mm. långsamma kolydrater tar lång tid att bryta ner och tar längre tid att ta sig igenom tarmen.
6.
Proteiner är komplexa organiska ämnen med hög molekylvikt.
7.
Fettet i maten kan delas in i tre huvudgrupper: triglycerider, fosfolipider och steroler.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
1) Ok!
2) Ofullständigt! I tolvfingertarmen kommer galla från gallblåsan som finfördelar fett samt bukspott från bukspottkörteln vilken innehåller enzymer som bryter ned kolhydrater, proteiner och fett, dessutom pH-höjande ämnen. Se s 215!
den 11 november 2008 14:15
Skicka en kommentar